Bodybuilding

Wedstrijdbegeleiding

Bodybuilding is topsport, lees daarom de onderstaande alinea’s rustig en goed, ook als je zelf al 1 of meerdere wedstrijden gedaan hebt.

Wellicht krijg je het gevoel dat het vuur je aan de schenen wordt gelegd en je denkt; “nou lekker motiverend dit”, de keerzijde is dat als jij alles gelezen hebt en nog steeds denkt; “yes ik wil dit echt doen”, dan ben ik de juiste coach voor jou!

Gino gaf mij net dat extra zetje en visie in mijn training en voeding.

Bill Wiard Bokkoj

Wedstrijdbegeleiding begint hier

Wat verwacht ik van jou.

Helaas wordt wedstrijdbodybuilding vaak nog steeds niet begrepen door je directe en indirecte omgeving. Dit is een andere uitdaging waar je op voorbereid moet zijn. Maar wees niet bang, ook hiermee help ik je.

De voorbereiding op een bodybuilding wedstrijd begint al jaren van tevoren in je hoofd. Het komt voort uit een levensstijl die je hebt omarmd met als doel je lichaamssamenstelling te verbeteren. Of je nu een klassieke bodybuilder, men’s athletic physique atleet of fitness bikini atleet bent, deze levensstijl wordt een deel van jou. Jij bent de artiest die je fysieke verschijning vormgeeft.

Veel beginnende atleten zijn zich niet bewust van de enorme impact die een voorbereiding op hun leven en functioneren kan hebben. Hoewel bodybuilding als sportprestatie misschien niet de zwaarste sport is, is de levensstijl dat zeker wel. Ik ken genoeg topsporters die op nationaal of internationaal niveau veel hebben bereikt, maar de consistente levensstijl van wedstrijdbodybuilding niet vol kunnen houden. Het vergt een 24/7 inzet en brengt enorme persoonlijke ontwikkeling met zich mee, zowel fysiek als mentaal.

Ik begeleid atleten nooit alleen tijdens hun wedstrijdvoorbereiding. Ik begin al ruim voor de wedstrijdperiode met je samen te werken. Tijdens het ‘off season’ beoordelen we je potentieel, testen we onze communicatie en samenwerking, en werken we vooral aan het bereiken van het gewenste niveau voor jouw specifieke klasse. Uitzonderingen zijn atleten die ik al eerder heb begeleid of atleten met uitgebreide wedstrijdervaring.

Wanneer je ervoor kiest om je fysiek op het podium te presenteren, word je beoordeeld door een jury. Dit betekent dat je moet voldoen aan de eisen van de specifieke klasse waarin je wilt deelnemen. Hoewel het misschien oneerbiedig klinkt, kan wedstrijdbodybuilding soms worden vergeleken met een geromantiseerde vleeskeuring. Het is een kunstvorm, en ondanks de richtlijnen die per federatie iets verschillen, moet je bereid zijn om op je uiterlijk beoordeeld te worden. Net als bij kunst verschillen smaken, en de mening van juryleden kan nooit volledig objectief zijn.

1

Als jij diegene bent die zegt:

“ik wil wel eens een wedstrijdje doen” dan ben ik niet de coach voor jou!

2

Als jij diegene bent die zegt:

“maar in mijn prep ga ik me wel 100% focussen en geef ik alles” dan ben ik niet de coach voor jou!

3

Als jij diegene bent die zegt:

“ik wil een bodybuilder worden ipv ik ben een bodybuilder” dan ben ik niet de coach voor jou!

4

Als jij diegene bent die zegt:

“ik doe dit omdat meer volgers en likes wil om mijn instagram te laten groeien omdat ik die externe validatie nodig heb” dan ben ik niet de coach voor jou!

Lees je nog steeds?


Dat is goed, want dan neem je jouw keuze voor een goede wedstrijd coach serieus. Ik heb inderdaad eigenlijk nog niet concreet benoemd wat ik van jouw verwacht he? Ik verwacht met name een open en transparante communicatie. Ik hoef niet al je details te weten wat er in jouw leven speelt, echter heeft een voorbereiding impact of veel facetten in jouw leven.

De meer ik weet de beter advies ik jou ook hier in kan geven. Daarnaast verwacht ik jouw volledige toewijding en 100% verantwoordelijkheid voor de taken die jij moet doen en de afspraken die wij hier over maken.

Hierbij gaat de 80-20% regel niet op die ik bij recreatieve sporters/ cliënten wel toepas. Volg het plan, leer, communiceer, stel bij, adapteer en focus. Nogmaals we geven vorm aan jouw persoonlijke situatie en we zullen waar nodig afspraken bijstellen waarneer dit in het belang is van jouw progressie is.

Denk dus goed na over jouw keuze, want we gaan een samenwerking aan om jouw fysieke, maar zeker ook jouw mentale gesteldheid te verbeteren!

Dit is hoe ik je help

Wat kan je van mij verwachten

Ik ben niet het type coach dat alleen een trainings- en voedingsschema maakt en je vervolgens aan je lot overlaat. Iedere gemiddelde CIOS-opgeleide online coach of personal trainer kan dat doen.

Een plan werkt alleen als we in alle facetten van deze levensstijl duurzaamheid, consistentie en trouw aan voeding en training kunnen creëren. Daarom werk ik met iedereen op individuele basis.

De basis is het fundament voor jouw levensstijl, gericht op langetermijndoelen, waarbij ik atleten voorzie van integere en zoveel mogelijk wetenschappelijk gebaseerde kennis.


1

Wetenschappelijke Kennis en Hypes vermijden

Helaas bestaan er in de wereld van bodybuilding en fitness nog steeds veel hypes en aannames die al lang zijn weerlegd, of waarvan het tegendeel is bewezen.

We beginnen met een ‘off season’ samenwerking waarin we in enkele weken bepalen wat je ontwikkelingspunten zijn met betrekking tot je fysiek en welk trainingsprotocol en schema we gaan hanteren om deze te verbeteren.

Parallel daaraan bekijken we welk voedingsbeleid voor jou langdurig vol te houden is naast je gezin, studie, werk (onregelmatige diensten), en andere hobby’s.

2

Flexibele voedingsmogelijkheden

Ik bied drie mogelijkheden aan voor het ‘off season’ dieet: flexibel, strikt of een hybride vorm, afhankelijk van jouw voorkeur. Naarmate we dichter bij jouw grote dag komen, zal er steeds meer overgegaan worden op een strikte vorm om eventuele miscalculaties te vermijden en de puntjes op de i te zetten.

Of het nu ‘off season’ of ‘prep season’ is, één ding staat bij mij bovenaan betreft voeding: het nastreven van een gezonde relatie met voeding.

Dit wordt lastiger wanneer calorieën beperkt moeten worden en de productkeuze beperkter wordt, maar dit is uiteraard tijdelijk.

3

Bereikbaarheid en Check-ins

Dagelijks ben ik bereikbaar voor dringende vragen en naarmate de wedstrijd nadert, zal het aantal check-ins toenemen van één keer per week in het ‘off season’ naar één keer per dag in de laatste weken voor jouw wedstrijd.

In onze tweewekelijkse coachcalls bespreken we alle aspecten waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt, zodat we een situatie creëren waarin jij op een zo stressloos en geconcentreerd mogelijke manier in de beste shape van jouw leven het podium kan betreden.

4

Individuele aandacht en lange termijn doelen

De basis van onze samenwerking is gefocust op langere termijn doelen. Ik voorzie mijn atleten van integere en wetenschappelijk onderbouwde kennis om hun prestaties te verbeteren.

We werken samen om duurzaamheid, consistentie en trouw aan voeding en training te creëren in alle facetten van jouw levensstijl.

Dit betekent dat jouw welzijn en gezondheid altijd prioriteit krijgen, zowel fysiek als mentaal, zodat je niet alleen je doelen bereikt, maar deze ook op de lange termijn kunt behouden.


Let wel ik ga hierbij niet voorbij aan jouw persoonlijke situatie. Ik heb van alleenstaande moeders tot ondernemers begeleid en als ik iets belangrijk vind  dan is dat we de alledaagse bezigheden van het leven niet uit het oog willen verliezen.

Hierin kan tijdelijk acceptabel aandachtsverlies ontstaan die vaak met duidelijke en concrete communicatie met de omgeving al verholpen kan worden. Uiteraard verschilt dit erg per persoonlijke situatie.

Ook na je wedstrijd bied ik mijn service aan om jou zo goed mogelijk mentaal en fysiek te laten terug komen naar een ‘gezondere’ jou.

De impact die een wedstrijd fysiek, maar vooral ook mentaal heeft wordt bij het doen van een eerste wedstrijd zwaar onderschat.

En ja ook hier heb ik zelf persoonlijke ervaring mee en met atleten die ik begeleid heb waardoor we een post prep dip zoveel mogelijk kunnen minimaliseren.

Nog steeds vragen?

Jouw vraag nog niet beantwoord? Stel je vraag per e-mail

Goede uitleg, verstand van zaken, Gino weet waar hij het over heeft.

Martin Terpstra

A-vechter kickboksen

Gino gaf mij net dat extra zetje en visie in mijn training en voeding.

Bill Wiard Bokkoj

in voorbereiding voor 1ste bodybuilding wedstrijd

Prettig begeleiding om doelstelling te behalen en grenzen te weerleggen.

Priscilla Baak

Wado Ryu Karate Europees Kampioen 2007 & 2010, 2e plaats WK 2008 & 2013

Komt hier jouw testimonial te staan? Neem vandaag nog contact op met mij en begin met jouw transformatie

Jouw naam hier?

Klant van Gino

Launch Faster

Enhanced versus Naturel


Hoewel ik zelf de eerste 3 tot 4 jaar naturel mijn eerste 10 kg. spiermassa boekte was ik er vroeg bij als junior atleet en heb ik dan ook al mijn wedstrijden gedaan als enhanced atleet. Hier heb ik door schade en schande de negatieve bijwerkingen mogen ervaren als bodybuilder.

Zelf ben ik altijd een atletische sporter geweest met smalle gewrichten en had ik om eerlijk te zijn de resultaten nooit kunnen boeken bij de federaties waar ik participeerde zonder het gebruik van prestatie bevorderende middelen. Dit wil niet zeggen dat ik hier groot voorstander van ben.

Ik zal ten alle tijden, vooral jonge atleten, adviseren om zo lang mogelijk naturel te blijven te trainen om zo hun genetisch potentieel maximaal te benutten. Door de jaren heen tussen alle wedstrijden door ben ik langere periodes af geweest waarvan ik vermoed dat ik tot de dag van vandaag mijn profijt heb, aangezien ik geen cardiovasculaire schade heb opgelopen of blijvende schade aan hart of andere organen.

Wel ben ik sinds enkele jaren gebonden aan medicinale testosteron, ook wel testosteron replacement therapie genoemd, wat een gevolg is van mijn leeftijd maar vooral ook van de vele jaren van exogeen gebruik van dit soort gerelateerde middelen. Vooral afgelopen decennia komen telkens ook meer professionele bodybuilders eerlijk uit over hun gebruik, wat naar mijn mening een goed iets is.

Zelf heb ik deelgenomen aan 2 wetenschappelijke studies, namelijk de Haarlem Studie en de Harnas Trial en ben hierdoor een nauwe samenwerking aangegaan met dr. Diederik Smit, die ook deze studies leidde. Inmiddels is de Android Health Clinic een zeer bekende privé kliniek en een begrip in de fitness,- en bodybuilding wereld geworden en beschikt over een zeer uitgebreid team, van een psychiater, psycholoog, uiteraard endocrinoloog en meer en werken ze met zeer korte lijnen met andere medisch specialisten.

Op deze manier worden ex-gebruikers, recreatieve, maar ook professionele atleten geholpen en geadviseerd om zo op korte en langere termijn nevenschade van het gebruik van dit soort middelen te beperken of/en te ontraden.

Hoewel mijn voorkeur altijd uitgaat om deze sport zo lang mogelijk naturel te blijven doen, weet ik als geen ander wat de negatieve maar zeker ook positieve effecten van het gebruik van dit soort middelen kunnen bewerkstelligen en heb ik begrip voor een bewuste keuze die gemaakt wordt om uiteindelijk te ‘kuren’.

Wanneer deze keuze bewust door de atleet zelf wordt gemaakt zal ik hier de atleet in bijstaan, echter alleen in zeer nauwe samenwerking met Android Health Clinic voor, tijdens en na het gebruiktraject.

Hiermee bedoelende dat er een volledige medische check up heeft plaats gevonden waarbij eventuele erfelijke en andere medische aandoeningen zijn uitgesloten of in kaart zijn gebracht om eventuele geborgen gebreken die onder invloed van dit soort middelen kunnen accelereren uitgesloten zijn.

Sta je hier niet voor open en wil je toch dit soort middelen gaan nuttigen zonder medische begeleiding dan ben ik niet de coach voor jou!

Natural Bodybuilding is nog steeds een gezonder keuze dan Enhanced Bodybuilding!

Ontzettend bedankt voor jouw aandacht en het lezen. Tijd is uiteindelijk het meest kostbaarste wat we hebben.

Ben jij nou iemand die dezelfde of een soortgelijke passie deelt zoals mij over de esthetiek en kunst van de bodybuilding lifestyle en kan jij je vinden in mijn werkwijze zoals hier heb beschreven?

Dan denk ik dat we wel eens een hele goede atleet-coach match zouden kunnen zijn en heet ik je binnenkort graag welkom in ons team!


Personal Trainer & Bodybuilding Coach